Ελληνική-Ρωσική Συνάντηση Νέων : "Από την κοινή μας ιστορία στο κοινό μας μέλλον''

# 13/10/2021
Ελληνική-Ρωσική Συνάντηση Νέων : "Από την κοινή μας ιστορία στο κοινό μας μέλλον''

Η Ελληνική - Ρωσική - Συνάντηση Νέων "Από την κοινή μας ιστορία στο κοινό μας μέλλον" πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 σε διαδικτυακή μορφή και ένωσε περισσότερους από 50 συμμετέχοντες - εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, φοιτητές και νέους επαγγελματίες από τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας, το οποίο λαμβάνει χώρα το 2021 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει ως στόχο την ενίσχυση της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης με μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ νέων στη Ρωσία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: μια σύνοδο ολομέλειας με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Ελλάδα και μια διαδραστική πλατφόρμα συζήτησης για εκπροσώπους της Ρωσικής και της Ελληνικής νεολαίας. Συντονιστής της Ρωσικής-Ελληνικής Συνάντησης Νέων ήταν η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ρωσίας Όλγα Πόποβα και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας Αρμόδιος Δρίκος.

Στη σύνοδο ολομέλειας σχετικά με τον ρόλο της νεολαίας και της δημόσιας διπλωματίας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας μίλησαν ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία Andrey Mikhailovich Maslov, Έκτακτος και Πλήρης Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα η Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Νεολαίας και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Valentina Shalashnikova, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιάννης Δελακουρίδης, επικεφαλής του ρωσικού σπιτιού στην Αθήνα, Aleksandr Homenko.

Στο χαιρετισμό της Όλγα Πόποβα, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ρωσίας, είπε ότι "αυτή η συνάντηση θα πρέπει να αποτελέσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των Ρώσο -Ελληνικών σχέσεων - για να ενισχυθεί ο ρόλος της νεολαίας και της δημόσιας διπλωματίας σε αυτές. είναι απαραίτητο να περάσουμε από τις σχέσεις καλής γειτονίας στη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία »και έδωσε επίσης προσοχή στο γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ρωσίας και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ελλάδας συζητούν ήδη τη διεξαγωγή του πρώτου Ρώσο-Ελληνικού Φόρουμ Νεολαίας το 2022.

Ο Αντρέι Μάσλοφ, Πρέσβης Έκτακτος και Πληρεξούσιος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, σημείωσε ότι "η συνεργασία νέων είναι μια σημαντική κατεύθυνση της Ρώσο-Ελληνικής συνεργασίας. Έχει δημιουργηθεί ένας καλός διάλογος μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών και πραγματοποιούνται ανταλλαγές φοιτητών σε τακτική βάση.

Η Αικατερίνη Νασίκα, Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία, περιέγραψε στην ομιλία της την ανάγκη να δράσουμε από κοινού για την κλιματική αλλαγή: «Ζούμε σε δύο όμορφες χώρες, τα τελευταία χρόνια νιώθουμε όλο και μεγαλύτερη πίεση από τα κλιματικά φαινόμενα, είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλίμα αλλάζει ... πρέπει τώρα να κάνουμε τα πάντα για να συμβάλλουμε στην προστασία του κοινού παγκόσμιου σπιτιού μας ... υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τη Ρωσία, υπάρχουν τομείς συνεργασίας, κοινών συμφερόντων και κοινών συμφερόντων.

"Οι φιλικές Ρώσο-Ελληνικές σχέσεις αποτελούν στέρεα θεμέλια για μια μελλοντική και μελλοντική εταιρική σχέση. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη νέα γενιά σήμερα να λατρεύει αυτές τις πολυετείς παραδόσεις φιλίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των λαών μας", τόνισε Valentina Shalashnikova, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Νεολαίας και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιάννης Δελακουρίδης υποστήριξε την πρωτοβουλία της συνάντησης και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας: «Θα θέλαμε η αντιπροσωπεία της Ρωσίας να επισκεφθεί την Ελλάδα ή αντίστροφα , η ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Ρωσία, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές μας στο πρακτικό επίπεδο και να δημιουργήσουν νέες βάσεις για το μέλλον ».

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε με τη μορφή παράλληλων πλατφόρμα συζήτησης με θέματα: "Ρωσία-Ελλάδα. Ο σύνδεσμος των καιρών, των παραδόσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού". "Νεανική Επιχειρηματικότητα και Startups"; «Κλιματική αλλαγή και εθελοντισμός».

Στο τέλος κάθε πλατφόρμας προσδιορίστηκαν τομείς δράσης προτεραιότητας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας μεταξύ της νεολαίας της Ρωσίας και της Ελλάδας και εκφράστηκε μια σειρά ιδεών για διμερή έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από κοινού στο εγγύς μέλλον.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ρωσίας και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ελλάδας με την υποστήριξη του RTU MIREA.