Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2020: ξεκίνησαν οι αιτήσεις

# 14/02/2020
Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2020: ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Από το 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν καλούν κάθε χρόνο νέους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σχέδια που πραγματοποιούνται από νέους και απευθύνονται σε νέους και αποδεικνύουν ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ;

Νέοι ηλικίας 16 έως 30 ετών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν σχέδια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία.

Τα σχέδια μπορούν να υποβάλλονται ατομικά ή, κατά προτίμηση, ομαδικά. Θα πρέπει να προωθούν την ευρωπαϊκή και διεθνή κατανόηση, να καλλιεργούν ένα κοινό πνεύμα ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης, να χρησιμεύουν ως πρότυπα για νέους που ζουν στην Ευρώπη και να παρέχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ;

Οι παλαιότεροι νικητές υπέβαλαν σχέδια που αφορούσαν ανταλλαγές νέων, εκδηλώσεις στους τομείς του αθλητισμού, των τεχνών ή του πολιτισμού, καθώς και διαδικτυακά σχέδια με ευρωπαϊκή διάσταση. Διαβάστε εδώ σχετικά με τα σχέδια παλαιότερων νικητών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ;

Το βραβείο για το καλύτερο σχέδιο είναι 7.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο είναι 5.000 ευρώ και το τρίτο 2.500 ευρώ. Ως μέρος του βραβείου, οι τρεις ευρωπαίοι βραβευθέντες προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Ένας εκπρόσωπος από κάθε έναν από τους εθνικούς νικητές προσκαλείται στο Άαχεν για να παρευρεθεί σε σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία, η οποία πραγματοποιείται πάντα δύο μέρες πριν από την ημέρα της Αναλήψεως, δηλαδή την ημέρα απονομής του φημισμένου Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.

Τα βραβεία για τα τρία καλύτερα σχέδια θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.

Το σχέδιο σας θα λάβει επίσης μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος.

... και τέλος, η διαμονή σας στο Άαχεν θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους δυναμικούς νέους από όλη την Ευρώπη και να αναπτύξετε επαφές με αυτούς, θα σας φέρει σε μια πλατφόρμα όπου μπορείτε να μοιραστείτε το όραμά σας για την Ευρώπη ενώπιον ευρωπαίων ηγετών, και, για πολλούς, θα αποτελέσει την αρχή μακροχρόνιας φιλίας με νέους με κοινές αντιλήψεις από όλη την Ευρώπη.

Κάνε αίτηση τώρα:

Είσαι μεταξύ 16-30 χρονών και έχεις ένα πρότζεκτ με ευρωπαϊκή διάσταση; Στείλε αίτηση για το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία και κέρδισε χρηματοδότηση για να το κάνεις πραγματικότητα.

Το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα Βραβείου Καρλομάγνου στο Άαχεν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Νέα προθεσμία για υποβολή υποψηφιότητας: 21 Φεβρουαρίου 2020

Το βραβείο

Το βραβείο απονέμεται σε τρεις νικητές οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό έπαινο ύψους 7.500 ευρώ για τον πρώτο νικητή, 5.000 ευρώ για τον δεύτερο κα 2.500 ευρώ για τον τρίτο.
Οι εκπρόσωποι όλων των εθνικών σχεδίων που επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού προσκαλούνται στην τελετή απονομής του Βραβείου στο Άαχεν της Γερμανίας, το Μάιο του 2020.

Οι κανόνες

Προκειμένου να επιλεχθούν, τα προγράμματα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια:
* να προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών
* να προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης
* να λειτουργούν υποδειγματικά για τη νεολαία της Ευρώπης
* να παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα
* Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μας email στη διεύθυνση ECYP2020@EP.europa.eu.

Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2019

Το περσινό βραβείο απονεμήθηκε στην Europhonica IT, μια ιταλική ραδιοφωνική εκπομπή που δίνει φωνή σε ανεξάρτητους φοιτητές και πανεπιστημιακά μέσα ενημέρωσης. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το σχέδιο «Η ευρωπαϊκή σου ιθαγένεια» που προσφέρει στη νεολαία της Φινλανδίας έναν συναρπαστικό και οικείο τρόπο για να γνωρίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ και διάφορους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο πιλοτικό σχέδιο «Μουσουλμάνοι κατά του αντισημιτισμού» στην Αυστρία, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων και των δύο φύλων. Μάθετε περισσότερα για τους νικητές εδώ.

Κοινωνικά δίκτυα

Λάβετε κι εσείς μέρος στις συζητήσεις μας στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #ECYP2020.

Χρονοδιάγραμμα

6 Νοεμβρίου 2019: έναρξη του διαγωνισμού  
Νέα προθεσμία για υποβολή υποψηφιότητας: 21 Φεβρουαρίου 2020
20 Μαρτίου 2020: ανακοίνωση των βραβευθέντων 
19 Μαΐου 2020: τελετή απονομής του βραβείου στο Άαχεν 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/el/2020.html